11 verbouwing tips: hoe je kantoor verbouwen

Inspiratie, Kantoor

 Je staat voor een uitdagende klus:  je gaat je kantoor verbouwen. We begrijpen dat dit een behoorlijke uitdaging kan zijn. In deze blog delen we 11 tips die je kunnen helpen bij dit proces en ervoor kunnen zorgen dat je kantoorinrichting er na de verbouwing prachtig uitziet.

Tip 1: Maak een goede planning
Een goede planning is essentieel voor een succesvolle verbouwing. Neem de tijd om te bepalen wat je precies wilt bereiken met de verbouwing en stel een realistisch tijdschema op. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inpland voor eventuele onverwachte vertragingen of problemen.

Tip 2: Stel een budget vast
Stel een realistisch budget op en houd je daar zoveel mogelijk aan. Verbouwingen vallen veelal duurder uit, dus zorg ervoor dat je alle kosten meeneemt, inclusief materiaal, arbeid en eventuele vergunningskosten. Reserveer altijd een bedrag voor onvoorziene uitgaven.

Tip 3: Doe grondig onderzoek vooraf
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Vergelijk verschillende aannemers en leveranciers, vraag offertes op en lees recensies van eerdere klanten. Zo krijg je een goed beeld van de beste opties voor jouw specifieke verbouwingsproject.

Prettige wachtruimte inrichten

Tip 4: Betrek je team

Vergeet niet om je werknemers te betrekken bij het verbouwingsproces. Vraag om input en ideeën, zodat iedereen zich betrokken voelt bij de veranderingen. Iedereen kijkt naar een ruimte vanuit zijn eigen gebruik en dit geeft soms verassende inzichten. Het werkgeluk van je werknemers is een groot goed dus wanneer zij zich prettig voelen op hun werk komt dat ten goede van iedereen.
Ook tijdens de verbouwing is het belangrijk om regelmatig te communiceren met je team. Houd ze op de hoogte van de voortgang en eventuele tijdelijke wijzigingen in de werkomgeving. Betrek ze ook bij beslissingen die van invloed kunnen zijn op hun dagelijkse werkzaamheden.

Tip 5: Let op functionaliteit
Houd rekening bij het ontwerpen van je nieuwe kantoor met de functionaliteit. Denk goed na over de behoeften van je team en zorg ervoor dat de ruimte praktisch en efficiënt wordt ingericht. Vergeet daarbij niet om voldoende opbergruimte te creëren en te zorgen voor goede verlichting en ventilatie. Bestaande knelpunten waar je nu tegenaan loopt, kunnen meteen mee worden genomen in de verbouwing.

Tip 6: Denk na over een slimme kantoorindeling

Tijdens je kantoor verbouwen is het belangrijk om goed na te denken over een slimme indeling. Bespreek de workflow en behoeften van je team en creëer zones die functies en activiteiten ondersteunen. Denk hierbij aan plek voor vergaderingen, concentratiewerk, teamwork en ontspanning.

Overweeg ook het toevoegen van flexibele werkplekken. Steeds meer bedrijven kiezen voor een open en flexibele indeling, waar medewerkers kunnen kiezen waar ze willen werken op basis van de taak of hun behoeften op dat moment. Dit kan de samenwerking bevorderen en de productiviteit verhogen. Plaats gemeenschappelijke ruimtes en koffiepunten op strategische plekken om ontmoetingen en interacties te stimuleren.

Een doordachte indeling van je kantoor kan de efficiëntie en de samenwerking tussen medewerkers verbeteren.

Tip 7: Kies de juiste kleur en materialen

Het kiezen van de juiste kleuren en materialen kan een grote impact hebben op de uitstraling en sfeer van je kantoor. Kies kleuren die passen bij de gewenste sfeer en activiteiten in elke ruimte. Gebruik bijvoorbeeld rustige en kalmerende kleuren in ontspanningsruimtes, terwijl je energieke en levendige kleuren kunt gebruiken in brainstorm- of creatieve zones. Lees hier meer over in ons artikel productiever werken en het effect van kleur 

Overweeg duurzame materialen en afwerkingen bij het verbouwen van je kantoor. Kies voor gerecyclede of herbruikbare materialen die de impact op het milieu verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan een groenere werkomgeving, maar kan ook kostenbesparend zijn op de lange termijn.

Tip 8: De Akoestiek

Vergeet niet om na te denken over de akoestiek. Harde oppervlakken kunnen geluid weerkaatsen en voor een oncomfortabele werkomgeving zorgen. Overweeg geluiddempende materialen, zoals akoestische panelen of tapijten, om geluidsoverlast te verminderen en de productiviteit te bevorderen.

Tip 9: Kies het juiste kantoormeubilair

Bij het kiezen van nieuwe meubels voor je kantoor is het belangrijk om te denken aan flexibiliteit en ergonomie. Kies meubels die gemakkelijk kunnen worden aangepast en afgestemd op de individuele behoeften van je medewerkers. Ergonomische stoelen en verstelbare bureaus zijn bijvoorbeeld essentieel om een gezonde werkhouding te bevorderen en fysieke klachten te voorkomen.

Daarnaast is het ook handig om te investeren in multifunctionele meubels, zoals opbergkasten met ingebouwde werkbladen of verrijdbare bureaus. Op die manier kun je de ruimte efficiënter benutten en gemakkelijk aanpassingen doen als de behoeften van je bedrijf veranderen. Het juiste kantoormeubilair kan een groot verschil maken in de productiviteit en het comfort van je medewerkers.

Tip 10: Maak een goed verlichtingsplan

Verlichting is een cruciaal aspect bij het creëren van een aangename en productieve werkomgeving. Bij je kantoor verbouwen is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over het verlichtingsplan. Maak hierbij ten eerste optimaal gebruik van natuurlijk licht. Overweeg het plaatsen van grote ramen, glazen wanden en lichtdoorlatende materialen om het daglicht binnen te laten komen. Natuurlijk licht zorgt voor een positieve sfeer en kan de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren.

Investeer in de goede verlichting. Zorg voor een goede balans tussen basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Basis verlichting zorgt voor een gelijkmatige verlichting in de hele ruimte. Functionele verlichting richt zich op specifieke werkgebieden en sfeerverlichting creëert een aangename ambiance. Door verschillende soorten verlichting te combineren, kun je een comfortabele en functionele werkomgeving creëren. Verlichting kan de algehele uitstraling en functionaliteit van je kantoorpand enorm beïnvloeden. Besteed daarom voldoende aandacht aan het verlichtingsplan tijdens de verbouwing, zodat je een goed verlichte en aantrekkelijke werkplek kunt creëren.

Tip 11: Vier de voltooiing
Zodra de verbouwing is afgerond, is het tijd om te vieren! Organiseer een feestelijke opening of een gezamenlijke lunch om je team te bedanken voor hun geduld en inzet tijdens het proces. Dit is ook een geweldige gelegenheid om je nieuwe kantoor aan klanten en partners te tonen.

Verbouwingen kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en een positieve instelling kun je van je kantoor een geweldige werkplek maken. Neem de tijd, plan goed en betrek je team bij het proces. Veel succes en happy renovating!

Fotocredits: Sedus | Buzzispace | De Binnenstudio

Kom je er niet uit en kan je wel wat hulp gebruiken bij de renovatie/verbouwing van jouw kantoor?

Wanneer je ervoor kiest dat wij met de verbouwing van je kantoor aan de slag gaan, word je nauw betrokken bij het ontwerp- en uitvoeringsproces. We brengen al jullie wensen en eisen goed in kaart en gaan daarmee aan de slag. Bij de Binnenstudio maken we het interieur altijd samen met de klant. Zo zorgen we voor een resultaat waar iedereen blij mee is.
Je kan bij ons terecht voor een totale kantoorinrichting  of voor specifieke renovaties van bepaalde kantoorruimtes, zoals bijvoorbeeld een vergaderzaal of lunchruimte.

Neem vandaag nog contact met ons op. We komen graag langs voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwsbrief ontvangen

Ik blijf graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van werken, leren en inspireren.