Hoe de akoestiek op je kantoor verbeteren

Inspiratie, Kantoor

De akoestiek binnen een ruimte heeft een enorme invloed op de productiviteit en het welzijn van je werknemers. Het is een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dus lees verder als je wilt ontdekken hoe je de akoestiek in je kantoor kunt verbeteren.

Niemand houdt ervan om te werken in een rumoerige omgeving. Achtergrondgeluiden, echo’s en het lawaai van collega’s kunnen behoorlijk storend zijn. Dit kan leiden tot afleiding, verminderde concentratie en zelfs stress. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede akoestiek in je kantoorinrichting.

Oorzaken van slechte akoestiek Het belangrijk om te begrijpen waar het probleem vandaan komt. Vaak zijn harde oppervlakken zoals betonnen vloeren, glazen wanden en metalen plafonds de boosdoeners. Deze materialen weerkaatsen het geluid en creëren een echo-effect dat de spraakverstaanbaarheid vermindert. Het toevoegen van wat zachte elementen aan je interieur kan een groot verschil maken. Dit kan helpen om het geluid te absorberen en de akoestiek te verbeteren.
Prettige wachtruimte inrichten
Akoestiekmetingen uitvoeren Het uitvoeren van akoestiekmetingen kan je helpen om een objectief beeld te krijgen van de huidige akoestische situatie in je kantoor. Hierdoor kun je gerichte maatregelen nemen om de akoestiek te verbeteren. Het meten van de nagalm, het geluidsniveau en de spraakverstaanbaarheid kan inzicht bieden in de specifieke problemen die je moet aanpakken.

Akoestische vloerbedekking

Het toevoegen van tapijt of vloerkleden aan je vloer is een uitstekende manier om de akoestiek te verbeteren. Tapijt en zachte vloerkleden fungeren als geluidsabsorberende materialen, waardoor ze helpen om echo’s en nagalm te verminderen. Overweeg het gebruik van tapijt of vloerkleden in gemeenschappelijke ruimtes, vergaderzalen, wachtruimtes of andere plekken waar spraakverstaanbaarheid belangrijk is. Kies voor tapijt met een dikkere textuur en een goede dempende ondervloer voor optimale geluidsabsorptie. Je kunt ook spelen met kleuren en patronen om een stijlvolle en comfortabele omgeving te creëren die tegelijkertijd de akoestiek ten goede komt. Let er bij het kiezen van tapijt of vloerkleden ook op dat je materialen kiest die gemakkelijk te reinigen zijn en geschikt zijn voor intensief gebruik in een zakelijke omgeving. Door het toevoegen van tapijt of vloerkleden kun je niet alleen de akoestiek verbeteren, maar ook een warmere en gezelligere sfeer creëren in je kantoor. Het kan de ruimte comfortabeler maken en het geluidsniveau aanzienlijk verminderen.

Akoestische wandbekleding

Geluidsabsorberende panelen zijn geweldig om ongewenste geluiden te absorberen en echo’s te verminderen. Deze panelen kunnen aan de wanden of het plafond worden bevestigd en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, zodat ze naadloos in je interieur passen. Ze werken door het geluid te absorberen in plaats van het te weerkaatsen, waardoor de nagalm wordt verminderd en de spraakverstaanbaarheid wordt verbeterd. Naast panelen is akoestisch behang een goede manier om geluid te absorberen en tegelijkertijd een visueel aantrekkelijke ruimte te creëren. Het is verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en patronen, zodat je het kunt aanpassen aan je interieur. Breng het aan op strategische plekken, zoals in vergaderruimtes of langs lange gangen, om de akoestiek te verbeteren. Vescom (link) en Arte (link) hebben prachtig akoestisch behang in hun assortiment.

Akoestische meubels

Kies meubels die geluid absorberen in plaats van weerkaatsen. Denk bijvoorbeeld aan gestoffeerde stoelen en banken in plaats van leer, hout of kunststof. Maar ook poefs en ander los zitmeubilair is akoestisch verkrijgbaar. Deze meubels zijn ideaal voor wachtruimtes, lobby’s, of andere plekken waar mensen samenkomen en met elkaar praten. Deze meubelstukken verminderen het omgevingsgeluid en verhogen het comfort. Maar ook vrijstaande akoestische panelen of scheidingswanden helpen om geluid te absorberen en zorgen voor visuele afscheiding tussen verschillende delen van de ruimte. Deze panelen zijn er in verschillende vormen, kleuren en afmetingen waardoor je ze kunt aanpassen aan de sfeer van de ruimte en je kantoor. In kleiner formaat kunnen ze tussen/aan bureaus gemonteerd worden.
Kantoor_verbouwen_akoestiek

Akoestische verlichting

Verlichting kan niet alleen invloed hebben op de sfeer, maar ook op de akoestiek. Vermijd verlichtingsarmaturen die geluid weerkaatsen, zoals metalen lampenkappen. Kies in plaats daarvan voor verlichting met zachte materialen en diffuus licht. Je kunt ook kiezen voor armaturen die speciaal zijn ontworpen met akoestische eigenschappen. Deze armaturen zijn meestal voorzien van geluidsabsorberende materialen aan de binnenkant, waardoor ze helpen bij het verminderen van geluidsniveaus en nagalm. Door voor akoestische armaturen te kiezen, combineer je verlichting met geluidsabsorptie in één element. Ze kunnen strategisch worden geplaatst in ruimtes waar spraakverstaanbaarheid belangrijk is, zoals vergaderzalen, kantoren of andere gedeelde werkruimtes. Bovendien zijn er verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar, zodat je armaturen kunt kiezen die passen bij de esthetiek van je interieur.
Kantoor_verbouwen_akoestiek
Kantoor_verbouwen_akoestiek

Akoestische gordijnen

Akoestische gordijnen zijn niet alleen decoratief, maar kunnen ook helpen bij geluidsabsorptie. Kies voor gordijnen met een dikkere stof en voering die het geluid dempen. Ze kunnen worden gebruikt om ramen of wanden te bedekken en zo de nagalm in de ruimte te verminderen.

Akoestische gordijnen, ook wel geluidswerende gordijnen genoemd, zijn een effectieve manier om geluidsoverdracht te verminderen en de akoestiek in een ruimte te verbeteren.
Deze gordijnen zijn gemaakt van speciale geluidsabsorberende materialen, zoals meerdere lagen dik textiel of stoffen met een hoge geluidsabsorptiecoëfficiënt. Ze zijn ontworpen om geluidsgolven te absorberen en te voorkomen dat ze door de ruimte weerkaatsen, waardoor de nagalm en de overdracht van geluid worden verminderd.

Fotocredits: Feltouch | MillikenBuzzispace | Vescom | DecibelDe Binnenstudio

Akoestiek in je kantoor is van essentieel belang voor een productieve en aangename werkomgeving. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om de akoestiek te verbeteren, zoals meubels, verlichting, behang, gordijnen en meer. Door deze elementen slim toe te passen en rekening te houden met de specifieke behoeften van je kantoor, kun je een rustige en geluidsarme omgeving creëren waarin medewerkers optimaal kunnen beheersen.

Maak van akoestiek een prioriteit en geniet van de vele voordelen die een goed geluidsklimaat met zich meebrengt: toenemende productiviteit, verbeterde concentratie, vermindering van stress en een algemeen gevoel van welzijn.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossingen die passen bij jouw behoeften en kantoor. We kijken naar mogelijkheden om een ruimte te creëren waar geluid niet meer de overhand heeft.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Nieuwsbrief ontvangen
Ik blijf graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van werken, leren en inspireren.