Kies voor effectieve kantoor kleuren

Inspiratie, Kantoor

Pas jij effectieve kantoor kleuren toe in je bedrijf? Wist je dat door het gebruik van kleur je veel invloed kunt uitoefenen op de productiviteit en de stemming binnen jouw bedrijf of werkplek? De kleuren in jouw kantoor of bedrijfsruimte zijn dus erg belangrijk. Productiviteit, motivatie en werksfeer worden mede door het kleurgebruik in een ruimte bepaald.
Maar ook de eerste indruk van een klant of bezoeker wordt positief of negatief beïnvloed door kleur. Door kleur op de juiste manier toe te passen in je kantoor, kun je hier dus een sterke invloed op uitoefenen. Zo haal je het beste uit je bedrijf, je personeel en klanten!

We nemen kleur waar via onze ogen maar ook via onze huid. Een blauwe kamer voelt ook daadwerkelijk koeler aan dan een rode kamer. Kleur is een vorm van energie. Waarbij iedere kleur zijn eigen energie heeft en een ander effect heeft op ons lichaam. Geel maakt blij, groen kalmeert en blauw zorgt voor concentratie. Kleuren hebben invloed op onze gedachtes, emoties en belevingen. Ze beïnvloeden het menselijk gedrag. Deze kleur eigenschappen kun je gebruiken om de functies binnen jouw kantoor of bedrijf te versterken..

Prettige wachtruimte inrichten

De toepassing van de juiste kantoor kleuren

De uitstraling van je bedrijf moet passen bij de identiteit, imago en visie. Dit kun je versterken door het gebruik van de juiste kleuren. Daarnaast is de functie van een specifieke ruimte belangrijk bij het bepalen van kleur. Moet er in de ruimte geconcentreerd gewerkt worden of moet er juist creatief gedacht worden? Betreft het een ontvangstruimte of een vergaderruimte?

Welk gevoel wil je de klanten of bezoekers geven wanneer ze jouw bedrijf binnenstappen? Een gevoel van rust of van creativiteit? Door goed na te denken over de effecten die je met kleur wilt bereiken, kun je het juiste resultaat realiseren. Bij de toepassing van kleur is het belangrijk om te werken met één basiskleur en daar kleuren aan toe te voegen.
Een ruimte bestaande uit enkel één kleur werkt onder stimulerend. Terwijl een ruimte met te veel aan verschillende kleuren overprikkelend werkt. Kies dus met zorg en met mate.

De kleur blauw kalmeert

Blauw tinten geeft rust en bevordert de concentratie. De kleur blauw stimuleert de zuurstofopname, verlaagt de bloeddruk en de lichaamstemperatuur. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren en helderder denken. Blauw bevorderd de communicatie en zelfexpressie. Te veel blauw kan slaapverwekkend en te verkoelend werken. Blauw is daarom uitermate geschikt om te combineren met warme kleuren. Pas blauw toe in ruimte waar een hoge concentratie en aandachtspanne belangrijk is. Bij advocaten- en accountantskantoren werkt blauw heel goed.

De kleur groen ontspant

De kleur groen zie je veel in de natuur en werkt daarom rustgevend en stress verlagend. Onze ogen zijn gewend aan de kleur groen, waardoor die kleur ons ontspant. Tevens staat groen voor fris, jong en energie. Groen geeft energie, vriendelijkheid en harmonie. De kleur groen zorgt voor nieuwe energie om aan de slag te gaan. Vergaderruimtes en plekken waar veel gebrainstormd wordt, hebben baat bij groentinten. Maar ook in ruimtes waar ontspanning, rust en sereniteit belangrijk is zijn past de kleur groen goed.

De kleur geel motiveert

Geel zorgt voor motivatie en activeert de hersenen. De kleur geel zet aan tot werken. Geel geeft inspiratie en creativiteit. Geel wordt geassocieerd met de zon en mooi weer, en zorgt daarmee voor vrolijkheid. Een geel accent kan frisheid en pit aan een ruimte toevoegen. Geel is echter ook een prikkelende en aanwezig kleur, dus is te veel geel vermoeiend en overheersend. Geel past goed in ruimte waar creativiteit en ‘out the box’ denken belangrijke activiteiten zijn.

De kleur rood prikkelt

Rood prikkelt de ademhaling, bloeddruk en hartslag. Rood zorgt voor meer adrenaline in het lichaam. Rood is ook de kleur van passie, liefde en emotie. Rood heeft een signalerende werking. Wordt daarom ook veel gebruikt in het verkeer om ons alert te houden/maken. Te veel rood kan een rusteloos, verhit en geïrriteerd gevoel oproepen. Pas de kleur rood toe in ruimtes waar actie nodig is. In ruimtes waar veel onderhandelt wordt of waar fysieke activiteiten plaats vinden is rood erg geschikt.

De kleur oranje stimuleert

Oranje zorgt voor positiviteit, creativiteit en productiviteit. De kleur oranje geeft extra energie, is oppeppend en stimuleert het uithoudingsvermogen. In creatieve ruimtes en vergaderruimtes werkt oranje als een energie-boost.

Fotocredits: Sedus | Vescom | De Binnenstudio

Kan je wel wat hulp en advies gebruiken bij het bepalen van de juiste  kantoor kleuren?

De Binnenstudio helpt je graag op weg. Bij onze kleuradviezen houden we rekening met je wensen en imago, de medewerkers en het beschikbare budget. Naast kleuradvies denken we ook graag mee over indeling, verlichting en akoestiek. Daarnaast kunnen we het hele uitvoeringstraject voor je begeleiden.

Neem vandaag nog contact met ons op. We komen graag langs voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuwsbrief ontvangen

Ik blijf graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van werken, leren en inspireren.