Hoe creër je een Healing Environment in de zorg

Zorg, Inspiratie

Healing Environments, oftewel helende omgevingen worden in de zorg steeds belangrijker.
Een helende omgeving is een omgeving die het fysieke en emotionele welzijn van patiënten ondersteunt. In de zorg kan dit leiden tot snellere genezing en een vermindering van stress en angst.

Positieve effecten healing environments

Een helende omgeving zorgt voor:

  • Stressvermindering: Een opname in het ziekenhuis, een verblijf in een verpleegtehuis of verzorgingshuis kunnen stressvol zijn. Een zorgvuldig ontworpen omgeving met rustgevende kleuren en natuurlijke elementen kan het stressniveaus van patiënten verminderen.
  • Snellere genezing: Studies tonen aan dat patiënten in omgevingen met toegang tot natuurlijk licht en uitzicht op groen sneller herstellen.
  • Positieve afleiding: Afleiding van pijn en ongemak kan het genezingsproces bevorderen. Denk hierbij aan het toepassen van passende kleuren, vormen en styling.
  • wachtkamer inrichten

    Interieurontwerp en healing environments

    Bij het creëren van een helende omgeving in de zorg zijn verschillende elementen in het interieur van essentieel belang. Enkele belangrijke elementen zijn:

    Kleurgebruik

    Kies zorgvuldig kleurenschema’s die rust en comfort bevorderen. Zachte, rustgevende kleuren zoals blauw, groen en neutrale tinten hebben een kalmerend effect en verminderen stress. Heldere en overweldigende kleuren moeten worden vermeden omdat ze opwinding kunnen veroorzaken. Het gebruik van lichtblauwe tinten heeft een kalmerend effect en is daarmee bijvoorbeeld geschikt voor ontspanningsruimtes.

    Groene kleuren, zoals zachtgroen en smaragdgroen, dragen bij aan een gevoel van evenwicht en vernieuwing, waardoor ze geschikt zijn voor behandelkamers en therapeutische zones. Neutrale tinten, zoals lichtgrijs en zacht beige, bevorderen een gevoel van ruimte en comfort, en zijn daarmee ideaal voor een rustgevende basis. Natuurlijke accenten, zoals aardekleuren en groentinten, brengen de natuur naar binnen en voegen een aardse sfeer toe aan het interieur.

    Zachte roze tinten, zoals pastel-roze, stralen lieflijkheid uit en zijn geschikt voor plekken waar een gevoel van warmte en comfort gewenst is, zoals kraamafdelingen. Door deze kleuren op een gebalanceerde manier te integreren, kan een helende omgeving worden gecreëerd die het welzijn van patiënten bevordert. 

    vergaderruimte inrichten

    Natuurlijke materialen

    Voeg natuurlijke elementen en materialen toe in de ruimtes. Dit brengt een gevoel van verbinding met de natuur te weeg. De natuur heeft van zichzelf een rustgevend effect op ons als mens zowel lichamelijk als geestelijk. De toepassing van natuurlijke materialen zoals hout, steen, bamboe, kurk en natuurlijke stoffen zorgt voor een vriendelijker en warmer interieur. Het plaatsen van planten, zoals varens en luchtplanten, voegt niet alleen visuele aantrekkingskracht toe, maar verbetert ook de luchtkwaliteit. Ook bloemen en het toepassen van water brengt de natuur naar binnen.

    Akoestiek

    Een rustige omgeving met gedempte geluiden zorgt voor een lagere hartslag en rust in het hoofd. Een goede geluidsbeheersing is dan ook cruciaal in de zorg, waar vaak veel omgevingsgeluiden aanwezig zijn. Geluidsabsorberende materialen, zoals (pet)vilt, akoestische stoffen, kurk kunnen storende geluiden verminderen. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld akoestische panelen die zowel op plafond, wand als los in de ruimte kunnen worden toegepast. Maar overweeg ook het gebruik van akoestische gordijnen, verlichting en akoestisch meubilair.

    Verlichting

    Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht door grote ramen en glazen deuren. Zorg ervoor dat het buitenlicht zoveel mogelijk in de ruimte kan komen. Daglicht bevordert het biologisch ritme en helpt bij het reguleren van de slaap. Zorg voor passende zonwering en raambekleding om de intensiteit van het licht te regelen, vooral in ruimtes waar patiënten rusten of slapen. Daarnaast is het toepassen van kunstlicht op de juiste plekken en op de juiste sterkte van grote invloed op het welbevingen. Zorg ervoor dat de verlichting zowel functionele als sfeervolle is.

    Kantoor_verbouwen_akoestiek

    Comfortabel meubilair

    Kies meubilair dat zowel comfort als functionaliteit biedt. Zorg voor ergonomische zitplaatsen en bedden, vooral voor patiënten die langere tijd moeten zitten of liggen. Flexibel meubilair, zoals modulaire zitplaatsen, biedt aanpasbaarheid aan verschillende behoeften, waardoor ruimtes multifunctioneel worden. Privacy bevorderende meubelopstellingen, zoals scheidingswanden of tussenschermen, bieden patiënten de mogelijkheid om zich terug te trekken wanneer dat nodig is.
    Voor de stoffering van het meubilair zijn er steeds meer stoffen op de markt die zowel prettig aanvoelen, er mooi uitzien én functioneel in onderhoud zijn.

    wachtkamer inrichten

    Indeling

    Bij de indeling van de verschillende ruimtes zijn flexibiliteit, privacy, veiligheid en toegankelijkheid belangrijke onderwerpen om over na te denken.

    Flexibiliteit
    Maak ruimtes aanpasbaar aan de verschillende behoeften van patiënten en zorgverleners. Modulaire meubels, flexibele wanden en ruimtelijke indelingen die makkelijk aan te passen zijn zorgen voor een prettiger en functionele ruimte. Modulair meubilair zijn meubels die gemakkelijk kunnen worden verplaatst of aangepast, waardoor de lay-out van de ruimte snel kan worden aangepast aan veranderende behoeften

    Privacy
    Zorg voor ruimtes waar patiënten en families zich kunnen terugtrekken voor momenten van privacy en rust. Bij bedden en zitgedeeltes zijn privacy gordijnen prettig om patiënten en families de mogelijkheid te bieden zich af te zonderen wanneer dat nodig is. Ook verplaatsbare tussenwanden kunnen voor een stuk privacy zorgen wanneer dat gewenst is.

    Veiligheid
    Een herkenbare en logische routing van de verschillende ruimtes zorgt voor een gevoel van veiligheid. Naast het toepassen van symbolen en tekst kunnen ook verschillende kleur-of vloervlakken helpen om makkelijk de weg te vinden in een gebouw. Herkenbare afbeeldingen of foto’s dragen bij aan een vertrouwd en veilig gevoel.

    Toegankelijkheid
    Maak ruimtes en voorzieningen toegankelijk voor iedereen, inclusief patiënten met beperkte mobiliteit. Bij de indeling van ruimtes moet rekening gehouden worden met de loop- of rijruimte van rolstoelen en bedden. Minimaliseer het gebruik van drempels, verhogingen en trappen om de toegang voor iedereen te vergemakkelijken.

    wachtkamer inrichten

    Styling

    Kunstwerken, schilderijen en beelden kunnen op een positieve manier bijdrage aan de sfeer en het gevoel in een ruimte. Ze kunnen de patiënten even afleiden. Dit kan op een vrolijke, verrassende, herkenbare of informatieve manier. Waar gepast kan een vleugje humor wonderen doen.

    Het combineren van deze elementen in het interieurontwerp (link naar pagina: interieuradvies zorg) zorgt voor een helende omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de genezing van patiënten in de zorg.

    Fotocredits: BuzzispaceDecibelDe Binnenstudio

    Meerwaarde binnenhuisarchitect

    Het inschakelen van een binnenhuisarchitect bij het ontwerpen van een helende zorgomgeving biedt aanzienlijke meerwaarde om verschillende redenen:

    1. Expertise in ruimtelijk ontwerp:

    Een binnenhuisarchitect is een expert in het ontwerpen van ruimtes om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Hij/zij begrijpt hoe ruimtes kunnen worden geoptimaliseerd voor functionaliteit, esthetiek en comfort.

    2. Kennis van materialen en afwerkingen:

    Een binnenhuisarchitect heeft diepgaande kennis van materialen, afwerkingen en meubels. Hij/zij kan materialen selecteren die zowel visueel aantrekkelijk als functioneel zijn voor een zorgomgeving, rekening houdend met duurzaamheid en onderhoudsgemak.

    3. Ontwerp voor emoties:

    Een binnenhuisarchitect begrijpt hoe kleur, licht, textuur en vormen emoties kunnen beïnvloeden. Hij/zij kan een ontwerp creëren die een kalmerende, geruststellende sfeer voor patiënten uitstraalt, wat belangrijk is voor hun welzijn.

    4. Aandacht voor ergonomie:

    Een binnenhuisarchitect houdt rekening met de behoeften van patiënten en zorgverleners door meubilair en lay-outs te kiezen die ergonomisch verantwoord zijn. Dit draagt bij aan comfort en functionaliteit.

    5. Esthetische afwegingen:

    Een binnenhuisarchitect is bedreven in het creëren van esthetisch aantrekkelijke en harmonieuze ruimtes die bijdragen aan het welzijn van patiënten. Hij/zij zorgt ervoor dat de zorgomgeving positieve afleiding biedt en een gevoel van positiviteit uitstraalt.

    6. Budgetbeheer:

    Een binnenhuisarchitect kan helpen bij het beheren van het budget door kosteneffectieve ontwerpkeuzes te maken en leveranciers te selecteren die passen bij het project.

    7. Coördinatie van professionals:

    Een binnenhuisarchitect werkt vaak samen met andere professionals, zoals bouwbedrijven, aannemers en schilders, om ervoor te zorgen dat het ontwerp naadloos wordt geïmplementeerd.

    Kortom, de meerwaarde van een binnenhuisarchitect in het ontwerpen van een helende zorgomgeving is hun vermogen om esthetische en functionele elementen te combineren met aandacht voor de behoeften en het welzijn van patiënten. Ze dragen bij aan de creatie van een omgeving die niet alleen mooi is, maar ook gericht op het verbeteren van het genezingsproces en het comfort van degenen die er gebruik van maken.

    Wil jij ook hulp bij het creëren van een healing environment binnen jouw zorginstelling? Wij denken graag met je mee en samen komen we tot een passend interieurontwerp

    Nieuwsbrief ontvangen
    Ik blijf graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van werken, leren en inspireren.