Kantoor inrichten

Een sfeervol en prettig ingericht kantoor zorgt voor een fijne werksfeer en verhoogd de productiviteit. Het juiste interieur hiervoor te creëren vraagt om doordachte keuzes. Om u hierbij op weg te helpen geven wij u graag een paar tips.

tips kantoor inrichting1. Pakket van eisen

Voordat het daadwerkelijke inrichten begint is het goed om als eerste stil te staan bij alle wensen waaraan voldaan moet worden. Zijn er punten die in de huidige inrichting voor ergernissen zorgen en zo ja waarom? Welke onderdelen in de ruimte worden nu als prettig ervaren? Met welke vaste onderdelen in de ruimte(s) moet rekening gehouden worden? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die u aan uzelf en uw medewerkers kunt stellen. Alle wensen en vaste gegevens noemen we een pakket van eisen. Erg handig om deze van tevoren helder te hebben en hierbij ook de identiteit, waarden en normen van uw bedrijf mee te nemen zodat de ruimte ook hier naadloos bij past. Een moodboard is een handig hulpmiddel om het pakket van eisen visueel te maken.

2. Pas de juiste kleur(en) toe

Kleur beïnvloedt onze emoties en is van invloed op onze concentratie, humeur, stemming en organen. Door hier op de juiste manier gebruik van te maken kunt u de gewenste sfeer bereiken. Denk van tevoren dus goed na over welke activiteiten er in een ruimte moeten plaatsvinden. Betreft het een ruimte met concentratie-werkplekken of moeten er juist creatieve brainstormsessies plaatsvinden. Groen en blauw werken rustgevend, bevorderen de concentratie en hebben een stress verlagend effect. Oranje, geel en rood zijn juist activerende kleuren die goed werken actieve en creatieve werkzaamheden. Meer kenmerken en toepassingen van kleur leest u in onze artikel Met kleur productiever werken.

Kantoor inrichten 13. Kies bewust de materialen

Naast kleur is de keuze van de materialen voor de wanden, vloeren, plafonds en meubilair bepalend voor de sfeer in de ruimte(s). Het toepassen van natuurlijke materialen zoals hout, sisal en stof geeft de ruimte een hele andere uitstraling dan wanneer u veel meer gladde, harde materialen kiest. De identiteit van uw bedrijf, de werkzaamheden die er plaatsvinden en de sfeer die u wilt creëren zijn belangrijke pijlers voor de keuze in materialen. Het maken van een moodboard of sfeercollage kan u goed helpen bij het samenstellen van de juiste sfeer en uitstraling. Hoe u dit aanpakt lees u in ons artikel Moodboard maken? Zo doet u dat!. Daarnaast heeft de keuze van materialen grote invloed op de akoestiek in de ruimte.

 

4. Besteed aandacht aan de akoestiek

Een goede akoestiek is van essentieel belang voor werken en je goed voelen. In kantoren worden vaak veel harde materialen toegepast waardoor er nog meer aandacht besteed moet worden aan de akoestiek. Inmiddels komen hiervoor steeds meer verschillende mooie producten op de markt. Hierbij kunt u denken aan akoestische panelen en wanden. Maar ook aan akoestische lampen, wandpanelen en akoestisch meubilair. Designlinq heeft een groot aanbod in akoestische producten.

kantoor inrichten tips5. Gebruik het juiste meubilair

De trend rondom het nieuwe werken breidt zich steeds verder uit. Dit zorgt ervoor dat veel werkplekken flexibel moeten worden ingericht. De bureaustoelen en bureaus moeten dan makkelijk op verschillende lichaamslengtes en -verhoudingen worden ingesteld. Ook elektrische zit/stabureaus passen goed in het nieuwe werken waarbij staand werken een must is. Naast deze ontwikkelingen zien we ook steeds vaker de trend waarbij gehele werkplekken flexibel ingezet kunnen worden. Wilt u dit ook toepassen in uw bedrijf dan kunt u denken aan bijvoorbeeld verplaatsbare bureaus, akoestische wanden en multifunctionele overlegplekken.

 

6.  Zorg voor goede verlichting

Laat u goed voorlichten over verlichting. De juiste verlichting toepassen op kantoor is van groot belang voor de productiviteit en alertheid van uw personeel.  Met goede verlichting kunt u zich beter concentreren op uw werk. Een uitgebalanceerde basisverlichting is dan ook erg belangrijk. Met sfeerverlichting kunt u accenten aanbrengen in bijvoorbeeld algemene ruimtes of de entree. Een grote lamp kan een eyecatcher worden en met subtiel geplaatst accentverlichting kunnen planten of kunst worden aangelicht.

kantoor inrichten planten7.  Maak het plaatje compleet met de aankleding en planten

Planten zorgen voor sfeer en verminderen omgevingsgeluiden. Daarnaast zorgen ze voor een gezondere luchtkwaliteit en daarmee een hogere productiviteit van de werknemers. Zicht op groen is prettig voor de ogen en hersenen wat een positief en energiek gevoel geeft. De toepassing van kamerplanten
Kantoor inrichten 2 en groen is dus goede aanvulling op uw kantoor. Met de verdere aankleding of styling van de ruimte kunt u de sfeer die u wilt creëren nog meer vormgeven. Denk hierbij aan vloerkleden, kunst, woonaccessoires, mooie gebruiksvoorwerpen. Door deze items bewust te kiezen zorgt u voor de finishing touch.

Ook u kantoor (opnieuw) inrichten maar komt u er alleen niet uit? Wij denken graag met u mee! Neem dan hier contact met ons op.

 

 

Dit artikel bevat enkele affiliate links

1 november 2019