Met kleur productiever werken

De kracht van kleur

Kleur productiever werken kantoorWist u dat door het gebruik van de ‘juiste’ kleuren u veel invloed kunt uitoefenen op de productiviteit en de stemming binnen uw bedrijf of werkplek? De kleuren in uw bedrijfs- of kantoorruimte zijn dus erg belangrijk. Productiviteit, motivatie en werksfeer worden mede door het kleurgebruik in een ruimte bepaald. Maar ook de eerste indruk van een klant of bezoeker wordt positief of negatief beïnvloed door kleur. Door de kracht van kleuren op de juiste manier te benutten kunt u hier dus een sterke invloed op uitoefenen. Haal op deze manier het beste uit uzelf, uw bedrijf, personeel en klanten!

Hoe werkt kleur?

We nemen kleur waar via onze ogen maar ook via onze huid. Een blauwe kamer voelt ook daadwerkelijk koeler aan dan een rode kamer. Kleur is een vorm van energie. Waarbij iedere kleur zijn eigen energie heeft. Iedere kleur heeft een ander effect op ons lichaam. Geel maakt blij, groen kalmeert en blauw zorgt voor concentratie. Kleuren hebben invloed op onze gedachtes, emoties en belevingen. Ze beïnvloeden het menselijk gedrag. Deze kleur-eigenschappen kunt u gebruiken om de functies binnen uw bedrijf of kantoor te versterken.

De toepassing van kleur

De uitstraling van uw bedrijf moet passen bij de identiteit, imago en visie van uw bedrijf. Dit kunt u versterken door het gebruik van de juiste kleuren. Daarnaast is de functie van een specifieke ruimte belangrijk bij het bepalen van kleur. Moet er in de ruimte geconcentreerd gewerkt worden of moet er juist creatief gedacht worden? Betreft het een ontvangstruimte of een vergaderruimte? Is er rust, concentratie of juist energie en out of the box denken nodig? Welk gevoel wilt u uw klanten of bezoekers geven wanneer ze uw bedrijf binnenstappen? Een gevoel van rust of van creativiteit? Door goed na te denken over de effecten die u met kleur wilt bereiken, kunt u het juiste resultaat realiseren.

Bij de toepassing van kleur is het belangrijk om te werken met een basiskleur en daar kleuren aan toe te voegen. Een ruimte bestaande uit enkel één kleur werkt onder stimulerend. Terwijl een ruimte met te veel aan verschillende kleuren overprikkelend werkt. Kies dus met zorg en met mate.

Het effect van kleur

Iedere kleur heeft positieve en negatieve eigenschappen. Door deze kenmerken te kennen en juist toe te passen, versterk u het effect van kleur in uw bedrijf of kantoorruimte.

Oranje stimuleert

Oranje zorgt voor positiviteit, creativiteit en productiviteit. De kleur oranje geeft extra energie, is oppeppend en stimuleert het uithoudingsvermogen. In creatieve ruimtes en vergaderruimtes werkt oranje als een energie-boost.

Rood prikkelt

Rood prikkelt de ademhaling, bloeddruk en hartslag. Rood zorgt voor meer adrenaline in het lichaam. Rood is ook de kleur van passie, liefde en emotie. Rood heeft een signalerende werking. Wordt daarom ook veel gebruikt in het verkeer om ons alert te houden/maken. Te veel rood kan een rusteloos, verhit en geïrriteerd gevoel oproepen. Pas de kleur rood toe in ruimtes waar actie nodig is. In ruimtes waar veel onderhandelt wordt of waar fysieke activiteiten plaats vinden is rood erg geschikt.

Kleur productiever werken kantoorGeel motiveert

Geel zorgt voor motivatie en activeert de hersenen. De kleur geel zet aan tot werken. Geel geeft inspiratie en creativiteit. Geel wordt geassocieerd met de zon en mooi weer, en zorgt daarmee voor vrolijkheid. Een geel accent kan frisheid en pit aan een ruimte toevoegen. Geel is echter ook een prikkelende en aanwezig kleur, dus is te veel geel vermoeiend en overheersend. Geel past goed in ruimte waar creativiteit en ‘out the box’ denken belangrijke activiteiten zijn.

Groen ontspant

Groen is komt veel voor in de natuur en werkt daarom rustgevend en stress verlagend. Onze ogen zijn gewend aan de kleur groen, waardoor groen ontspant. Tevens staat groen voor fris, jong en energie. Groen geeft energie, vriendelijkheid en harmonie. De kleur groen zorgt voor nieuwe energie om aan de slag te gaan. Vergaderruimtes en plekken waar veel gebrainstormd wordt, hebben baat bij groentinten. Maar ook in ruimtes waar ontspanning, rust en sereniteit belangrijk is zijn past de kleur groen goed.

Roze verbindt

Roze verzacht en is de kleur van harmonie. Verbinding, vriendschappen en verzoening zijn effecten die roze kan bewerkstelligen. De kleur roze zorgt ervoor dat mensen zich in contact voelen met de mensen om zich heen. Roze is dan ook een goede kleur voor ruimtes waar samenwerking en sociale interactie belangrijk zijn.

Blauw kalmeert

Blauw geeft rust en bevordert de concentratie. De kleur Blauw stimuleert de zuurstofopname, verlaagt de bloeddruk en de lichaamstemperatuur. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren en helderder denken. Blauw bevorderd de communicatie en zelfexpressie. Te veel blauw kan slaapverwekkend en te verkoelend werken. Blauw is daarom uitermate geschikt om te combineren met warme kleuren. Pas blauw toe in ruimte waar een hoge concentratie en aandachtspanne belangrijk is. Bij advocaten- en accountantskantoren werkt blauw heel goed.

sep 28, 2020