Uitnodigende kantine creëren

Een uitnodigende, prettig ingerichte kantine is dé plek voor een ontspannende werkonderbreking. De werkinspanning van uw medewerkers kost energie. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat het energieniveau weer op pijl komt. Dat het personeel zichzelf kan opladen om weer met frisse energie aan de slag te gaan. Een rustmoment tijdens de pauze verhoogt de productiviteit na de (lunch)pauze. Een break nemen van de werkzaamheden is zowel goed voor het brein als voor het lichaam. Als werkgever is het dan ook belangrijk om het nemen van pauze te stimuleren. Hiermee draagt u zorg voor uw medewerker én voor uw bedrijf. Hoe u een uitnodigende kantine inricht leest u in deze blog.

Inspirerende inrichting

Naast het gebruik van comfortabel en praktisch meubilair maakt u de kantine uitnodigend door deze aan te kleden met prettige verlichting en huiselijke accessoires zoals mooie lampen, een vloerkleed, bloemen, foto’s en een hippe klok. De inrichting moet tevens passen bij de kernwaardes van uw bedrijf. Denk hierbij dus na over: Wat vindt u als bedrijf belangrijk vindt en hoe u dat terug kunt laten komen in het interieur.

Uitnodigende kantine creëren 1

Verschillende zitplekken

Om ervoor te zorgen dat uw medewerker echt even tot rust komt en ontspant, is het van belang dat er verschillende soorten zitplekken in de kantine aanwezig zijn. Zo kan het personeel kiezen voor de plek die zij prettig vinden. De ene dag kan dat aan een hoge tafel met barkrukken zijn. De volgende keer aan een lage lange tafel. Loungestoelen of treinbanken doen het ook goed in een kantine. Door de kantine inrichting anders te laten zijn dan de inrichting van de werkplekken, kan de werknemer makkelijker afstand van zijn werkzaamheden nemen. Het doel is hen te laten opladen voor de rest van de dag.

Stimuleer communicatie en beweging

Wanneer de ruimte het toelaat is de toepassing van een spel in de kantine heel geschikt. Hiermee stimuleert u uw personeel om in beweging te komen en de werkdruk te vergeten. Door samen een spel te spelen zoals bijvoorbeeld tafelvoetbal, tafeltennis of darten wordt de samenhorigheid en verbondenheid onder de werknemers vergroot. Tevens heeft het een positief effect op de vitaliteit en gezondheid van uw medewerker. Ook gezelschapsspellen en ‘kletspotten’ dragen bij aan een goede werksfeer.

Multifunctioneel

Wilt u uw kantine ook voor andere ontmoetingen gebruiken, zoals vrimibo’s, overleg en feestjes, dan het belangrijk hier rekening mee te houden. Stapelbaar meubilair kan dan handig zijn. Ook meubilair op wielen en meubels met meerder functies kunnen dan een uitkomst zijn. Hiermee zorgt u ervoor dat uw kantine uitnodigt tot ontspannen ontmoetingen en inspirerende gesprekken.

 

Kleur

Met de toepassing van kleur kunt u veel effect creëren in uw kantine. Helemaal wanneer u rekening houdt met de effecten van verschillende kleuren. Wat kleuren doen kunt u lezen in ons artikelen over kleur kleur-kiezen-voor-het-interieur en productiviteit en kleur met-kleur-productiever-werken. Daarnaast is het belangrijk dat de kleuren passen bij wat u wilt uitstralen als bedrijf.

 

Planten

Planten werken sfeerverhogend in een kantine. U creëert hiermee op een makkelijke manier levendigheid en gezelligheid. Daarnaast zorgen planten voor een gezondere lucht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat planten de concentratie en productiviteit verhogen, werknemers minder stress ervaren en het ziekteverzuim omlaag gaat. Omdat de kantine een plek is voor ontspanning zijn planten ook hier onontbeerlijk. Naast planten in potten kunt u hierbij ook denken aan een levendige plantenwand of een muur vol groen. Deze toepassing van planten zorgt voor een akoestische demping en is gemakkelijk in onderhoud.

Healthy lunch

Indien de ruimte het toelaat kunt u overwegen om ook gezonde en lekkere lunchen te serveren in de kantine. Het aanbieden van een gezonde lunch ontzorgt u personeel. Zij hoeven s ochtends niet meer gehaast hun lunch klaar te maken of zich zorgen te maken over een vergeten lunch. Ook vergroot u hiermee de kans dat uw werknemers in de kantine gaan lunchen en niet op hun werkplek blijven zitten. Zo wordt de lunch nog meer een moment om naar uit te kijken, te ontspannen en op te laden.

Hulp nodig bij de inrichting van uw bedrijfskantine?
Wij spelen graag een rol bij het creëren en realiseren van de ideale pauzeplek. Wij snappen dat hier veel bij komt kijken en denken graag met u en uw personeel mee.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

1 februari 2021